AnasayfaNedir? › Matbaacılık Nedir? Nasıl Başlamıştır?

Matbaacılık Nedir? Nasıl Başlamıştır?

Matbaacılık nedir

Matbaacılık nedir

Matbaacılık Nasıl Başlamıştır

Tüm dünya üzerinde kullanılan matbaa makinesi hakkında birçok soru sorulmaktadır. Bunlardan birisi de matbaacılık nasıl başlamıştır? Sorusu olmuştur. Matbaa makinesi Johannes Gutenberg tarafından icat edilmiştir ve icat edilmesi ile birlikte o zamanın krallıkları tarafından büyük ilgiler görmüştür. Çünkü çoğu yazılar metinler belirli kişiler tarafından yazılmaktaydı. Bu sorun bir makine tarafından kaldırılmış oldu ve ilerleyen tarihler boyunca birçok kişi tarafından da geliştirildi. Matbaa makinesi sayesinde birçok kitap kolay bir şekilde çoğaltılmaya başlandı. Tabi günümüze bakılacak olursa eğer çok büyük işler çok ufak işlemler haline getirilmiş durumda tabi ki de bu matbaa’nın tarihsel gelişimi ile alakalı bir durum diyebiliriz.

Matbaacılık işlemleri aslında icat olduğundan bu yana devam ettirilmektedir. Türkiye’ye yani zamanında Osmanlı topraklarına bu icat zamanın padişahının görüşleri nedeninden biraz geç gelmiş olsa da geldiği zamandan itibaren Anadolu topraklarında da büyük bir ilgi odağı olmuş durumda. O zamanlar da matbaa’ya pek ihtiyaç yok gibi görünse de devletlerin ilk işi aslında kendilerine ait olan din kitaplarını bastırmak ve çoğaltmak olmuştur diyebiliriz.

Matbaa’nın Tarihsel Gelişimi Nasıl Olmuştur

En çok merak konularından olan birisi de matbaa’nın tarihsel gelişimi nasıl olmuştur? Matbaa’nın icatından bu yana birçok değişime uğramıştır aslında. İlk başlarda metal kalıplar halinde uygulansa da tarih boyunca birçok yeniliğe uğramış ve günümüzde en son teknolojiler sayesinde en iyi sistemler ile donatılmış, en iyi baskılar ve en iyi kalitede üretimler yapılmaktadır. Matbaa makinesi ilk başlarda harfleri tek tek uygulayarak başlamış olsa da günümüze bakıldığında artık çok daha farklı bir boyut kazandığını söylemek mümkün. O zamanlarda kâğıtların da kalitesi matbaa’nın kalitesini etkilemekteydi. Bilindiği üzere Çin devleti tarafından icat edilen kâğıt sonrasında da matbaa icat edilmiştir. O zamanlar en kaliteli şekilde üretilmeye çalışılsa da şimdi kullanılan kalitenin çok çok altında diyebiliriz. Matbaa işlemleri için artık en kaliteli kâğıtlar ve en kaliteli baskı malzemeleri kullanılarak gün içerisinde birçok baskı yapmak da mümkün hale gelmiş durumdadır.

Matbaacılık tarihi

Matbaacılık tarihi

Matbaa Uygulaması

Eski zamanlarda matbaa ilk olarak din kitaplarının basılması ve çoğaltılması için kullanılmıştır ve bu zamanla yerini çeviriler ve metinlere de yer vermiştir. İlk çeviri metinleri ve ilk romanlar da yine matbaa yardımıyla çok daha kolay bir hale gelmiştir. Bu gün birçok insan düğün yapmaktadır ve bunun içinde broşür, katalog, kartvizit, dijital baskı gibi ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Bunların yanı sıra günlük hayatımızda da okumuş olduğumuz gazetelerin de yine matbaa makinesinin kolaylığı sayesinde her gün yeni bir baskı yapılabilmektedir. Hayatımız da matbaa makineleri yer almamış olsaydı eğer bugün gazetelerin belki de üretimi çok zor bir hal alacaktı ve bunun yanı sıra binlerce kitap yerine belki de birkaç yazarın zorlanarak elleriyle yazacakları kitaplar olacaktı ki bu da fiyatların insanlar tarafından itici olmasını sağlayacak ve okuma, yazma oranlarının düşüşüne neden olabilecekti. Bugün matbaa sayesinde birçok kişisel ve kurumsal işimizi kolaylıkla halledebilmekteyiz mesela broşür örnekleri ve kartvizit örneklerini kolaylıkla elde edebiliriz. Bu da günlük hayatımızın hızlılığını ve kolaylığını artırmaktadır. Her geçen gün teknolojinin de gelişmesi ve değişmesi sonucu matbaa makineleri de yerini almakta ve daha kaliteli baskılar elde edilmektedir.

Matbaa makineleri sayesinde birçok ürünün fiyatları ciddi anlamda düşüş göstermiştir mesela katolog basım fiyatları eğer ki matbaa olmamış olsaydı bu gibi ürünlerin üretimi zor olacağı için fiyatları da haliyle yüksek olacaktı. Matbaa makineleri bugün her ne kadar önemli gibi durmasalar da aslında şöyle bir düşündüğümüzde üretilen kitapları ele alacak olursak eğer bir günde binlerce kitap basılmaktadır. Bir günde yüzlerce yazarın kitabı basılmakta ve insanlara sunulmaktadır. Tabi bu da teknolojinin insanlara sunmuş olduğu en büyük avantajlardan birisidir.

Yazar : Güçnar

1986 yılında doğdum. 1999 yılında bilgisayar ve internet ile tanıştım. 2003 yılında ilk Pc'me sahip olduktan sonra oyunlardan çok internet ilgimi çekti. Şimdi hobi olarak açtığım blog'ta sizin güncel bilgiler paylaşıyorum..

Yorum Yazarken DiKKAT !;

Bak genç seni uyarıyorum. Eğer sen şu kaliteli ve güncel blogumu saçma sapan spam,reklam ve türevi gibi şeyler ile dolduracaksan hiç zahmet etme. Onaylamayacağım. Bedava backlink kazanacağım diye havalara da girme. Özet konuyla alakasız yorumlar silinir. Hadi şimdi güle güle

Yorum yazın

Yorum yazarken şu HTML kodlarını kullanabilirsiniz:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>