AnasayfaKimdir › Emir Sultan Hazretleri Kimdir

Emir Sultan Hazretleri Kimdir

Toplum olarak tarihimizle ve atalarımızla daima övünür ve dünya toplumlarına örnek olmaktayız. Osmanlı torunları olan bizler bugünlerimizi atalarımızın başarılarına ve kahramanlıklarına borçluyuz. Tarihte Osmanlı devletinin iç politikasında aktif rol oynayan birçok tasavvuf alimleri bulunmaktaydı. Bunlardan biri de Emir Sultan Hazretleriydi. Hiç şüphesiz bizleri bugünlere getirmede büyük katkıları olan yüksek şahsiyetlerden olan Emir Sultan hazretleri alim olmasının yanı sıra Osmanlı devletinin iç politikasında da aktif görevler almış ve insanlık tarihine ismini altın harflerle yazdırmıştır.

Emir Sultan Hazretleri Kimdir?

Tasavvuf önderlerinden olan Emir Sultan hazretleri (1368-1430) tarihleri arasında Bursa’da yaşamıştır. Soyu peygamber efendimizin torunlarından hazreti Hüseyin’e dayanan Emir Sultan hazretleri yaşadığı dönemlerde bazı savaşlara gizli olarak katılmış ve Osmanlı devletinin özellikle düşman kalelerini işgal etmesinde etkin rol üstlenmiştir.

Tarihi arşivlere göre Buhara’da dünya’ya gelen Emir Sultan hazretleri 1430 senesinde Bursa’da vefat etmiştir. Asıl isminin ”Muhammed Bin Ali” olan Emir Sultan hazretleri aynı zamanda Osmanlı hükümdarlarından Yıldırım Bayezid Han’ın damadı olma şerefine de mazhar olmuştur.

Emir Sultan hazretleri

Emir Sultan hazretleri

1391 yılında Bursa’ya yerleşen Emir Sultan hazretleri geçimini babasının mesleği olan çömlekçilik yaparak temin eder padişah damadı olmasına karşın devletten yardım talep etmezdi. Kahraman şahsiyetli olmasının yanı sıra tasavvuf büyüklerinden de olan Emir Sultan Hazretleri dünya nimetlerine rağbet etmez ve günün büyük bir kısmını çalışarak ve insanlara tasavvuf ilminin inceliklerini öğreterek geçirirdi. Nakşibendi silsilesinin kollarından olan Nurbahçe kolunun mensuplarından olan Emir Sultan hazretleri yaşadığı dönemde çok sayıda talebe yetiştirmiş ve gerek Osmanlı devleti iç politikasına gerekse de islam dünyasına büyük katkılar sunmuştur.

Emir Sultan Hazretlerinin Ahlakı Nasıldı?

  • Her işini yalnızca Allah rızası için  ve gizli yapardı.
  • Tatlı dilli olmasından ötürü vaazlarına ve sohbetlerine gayri müslimler iştirak eder ve birçoğu Emir Sultan hazretlerinin vaazından etkilenerek islam dinini seçerdi.
  • Güler yüzlü ve mütevazi biri olmasından dolayı insanların kusurlarını görmezden gelir asla yüzlerine vurmazdı.
  • Kumral tenli, ince bedenli ve hoş sözlüydü.
  • Heybetli ve dikkat çekici bir görünüme sahipti.
  • Sözlerinde kırıcı ve incitici sözler sarfetmekten kaçınırdı.
  • Daima tevekkül eder ve musibetlere karşı üstün sabır gösterirdi.
  • Müridlerine sık latife yapar ve herkesin gönlünü hoş ederdi.
  • Çocukları çok sever ve gördüğü yerde öperdi.

Emir Sultan Hazretlerinin Bilinmeyen Yanları

  • Zekası nedeniyle dönemin en genç tasavvuf alimlerindendi.
  • Savaşlarda gösterdiği cesareti nedeniyle dönemin hükümdarlarının övgüsüne layık olmuştur.
  • Savaşlara gizli katılır ve çoğu zaman yanında bulunan Osmanlı askerleri bile O’nu tanımazdı.
  • Katıldığı savaşlarda bazı kerametler göstermiştir.
  • Düşürülmesi çok zor olan düşman kalesini tek başına kırarak Osmanlı ordusunun kaleyi ele geçirmesini sağlamıştır.
  • Osmanlı devletinin iç politikasında etkin rol almıştır.
  • Dönemin hükümdarları birçok meselede O’na danışmış ve başarılı neticelere ulaşmıştır.

Emir Sultan Hazretlerinin Türbesi

emir sultan hazretleri türbesi

emir sultan hazretleri türbesi

1430 tarihinde Bursa’da vefat eden Emir Sultan hazretlerinin türbesi yine Bursa’da bulunan Emir Sultan camii içerisinde özel bir bölümde bulunmaktadır. Emir Sultan hazretleri ve aile efradının bulunduğu türbe günümüzde yöre halkı ve çevre illerden gelen insanlar tarafından ziyaret edilmektedir.

Yazar : Güçnar

1986 yılında doğdum. 1999 yılında bilgisayar ve internet ile tanıştım. 2003 yılında ilk Pc'me sahip olduktan sonra oyunlardan çok internet ilgimi çekti. Şimdi hobi olarak açtığım blog'ta sizin güncel bilgiler paylaşıyorum..

Yorum Yazarken DiKKAT !;

Bak genç seni uyarıyorum. Eğer sen şu kaliteli ve güncel blogumu saçma sapan spam,reklam ve türevi gibi şeyler ile dolduracaksan hiç zahmet etme. Onaylamayacağım. Bedava backlink kazanacağım diye havalara da girme. Özet konuyla alakasız yorumlar silinir. Hadi şimdi güle güle

Yorum yazın

Yorum yazarken şu HTML kodlarını kullanabilirsiniz:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>