Anasayfainternet › e – Devlet Nedir ve Neler Yapılabilir

e – Devlet Nedir ve Neler Yapılabilir

edevlet

Teknolojinin tüm dünya genelinde bu denli gelişmiş olması neticesinde tüm dünya genelinde hemen hemen her evde internet yer almaktadır. Hatta bu daha üst boyuta taşınarak insanlar gün içerisinde diledikleri noktadan diledikleri anda internete erişim sağlayabilerek işlemlerini gerçekleştirebilecekleri bir olanağa sahip olabilmiştir.

Dünya genelinde teknolojik açıdan yaşanan bu gelişmeler ve yenilikler sayesinde insanlar gün içerisinde yapmakta oldukları işlemleri internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir. Teknolojideki bu denli gelişimi gören dünya devletleri de kurumlarının işlemlerinin internet üzerinden yapılabilmesi amacı ile çeşitli sistemler kurmaktadır.

Ülkemizde internetin yaygın olarak kullanılmasından dolayı devlet vatandaşlara daha kolay bir şekilde hizmet verebilmek için e-Devlet adından bir sistem oluşturmuştur. e-Devlet, devletin vatandaşlarına vermiş olduğu hizmetleri artık kamu kurumlarına, dairelerine çağırmadan internet ortamında vermekte olduğu hizmetlerdir.

Bu hizmetler bir bilginin alınması, bir bilginin verilmesi veya bazı belgelerin onaylı, asli gibi kullanılabilecek tarzda verilmesi şeklinde devlet tarafından bu sistem aracılığı ile sunulabilmektedir. e-Devlet denilince akla ilk olarak türkiye.gov.tr adresinde verilen e-vatandaş uygulaması gelse de genel olarak e-Devlet, devlet ile vatandaş arasındaki hizmetlerin görüldüğü tüm devlet kademesinde bulunan internet adreslerinin bir bütününü oluşturmaktadır. Misal olarak e-türkiye.gov.tr adresinden en yaygın bir şekilde görüntülenmekte olan adres olmasına rağmen e-belediyeler, e-vergi dairesi, e-sgk’ da başlı başlarına birer e-devlet portallarıdır ve oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

e-Devlet uygulamaları ülkemizde 2000’li yılların başlarından itibaren oldukça artan oranda rağbet görmeye başlamış, internet vergi dairesi, internet üzerinden SGK bildirileri ve internetten belediye hizmetleri oldukça yaygınlaşmış ve ülkemizde hemen hemen her belediyenin bir internet adresi bulunmaktadır.

Kullanıcılar internet aracılığı ile belediyelere olan borçlarını, kamu kurumlarına olan borçlarını veya SGK bildirini ya da SGK’nın gün dökümleri gibi pek çok bilgiye anında şifre ile veya kamu kurumunun inisiyatifinde şifresiz olarak kendi kişisel bilgileri anında ulaşım sağlayabilme olanağına sahip olabilmektedirler.

Ülkemizin internet portalı olan türkiye.gov.tr adresine giriş yöntemlerinden bir tanesi e-Devlet şifresi ile giriştir. e-Devlet şifresi Türkiye’deki tüm PTT şubelerinden belirlenmiş olan bir ücret karşılığında kimlik gösterilerek temin edilebilmektedir.

Yazar : Güçnar

1986 yılında doğdum. 1999 yılında bilgisayar ve internet ile tanıştım. 2003 yılında ilk Pc'me sahip olduktan sonra oyunlardan çok internet ilgimi çekti. Şimdi hobi olarak açtığım blog'ta sizin güncel bilgiler paylaşıyorum..

Yorum Yazarken DiKKAT !;

Bak genç seni uyarıyorum. Eğer sen şu kaliteli ve güncel blogumu saçma sapan spam,reklam ve türevi gibi şeyler ile dolduracaksan hiç zahmet etme. Onaylamayacağım. Bedava backlink kazanacağım diye havalara da girme. Özet konuyla alakasız yorumlar silinir. Hadi şimdi güle güle

4 Yorum.[Yorum yazın]

  1. e-devlet olayını hergün kullanmıyoruz doğal olarak 2-3 ayda hatta daha uzun sürelerde işimiz düşüyor. her aralıklı girişimde şifremi kabul etmiyor ve gidip yeni şifre almak zorunda kalıyorum ve bunun içinde bellirli bir ücret ödüyorum. Çok büyük saçmalık bir şifre için insanlardan para alınır mı?

  2. e-devlet şifresini alıyorum 3 ay sonra aynı şifreyi kullanınca hata veriyor her seferinde devlet para alıyor bizden bir şifre için para almak normalmidir ya

  3. Sedef elçi dindar

    e-devlet nedir güzel açıklamışsınız fakat bir çok şeye ulaşılamıyor nereye tıklarsak yapım aşamasında diyor

  4. Behsat Çayırcı

    E-devlet’le alakalı güzel bir bilgilendirme olmuş. Daha ayrıntılı bir yazıda bekliyoruz sizden. Şimdiden teşekkürler

Yorum yazın

Yorum yazarken şu HTML kodlarını kullanabilirsiniz:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>